sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Stari Bar

Lauantaina suunnattiin vieraiden kanssa kaupungin suurimpaan nähtävyyteen, vanhaan kaupunkiin, jonne en vielä viiden kuukauden jälkeen ollut päässyt. Vanha kaupunki, eli Stari Bar, tuhoutui osittain jo 1800- ja 1900-luvulla, ja lopullisesti vuonna 1979 jolloin maanjäristys tuhosi oikeastaan koko kaupungin. Maanjäristyksestä johtuu siis, että koko kaupunki koostuu lähinnä valkosista kerrostaloista [tai siis, ne oli joskus valkosia ja nyt lähinnä harmaita].

Suurin osa vanhasta kaupungista on raunioina, mutta osa taloista oli restauroitu, sähköjä asennettiin ja ilmeisesti työtä tehdään koko ajan. Pari kirkkoa oli jo nätissä kunnossa ulkoa päin, ja voi vaan toivoa että parin vuoden sisällä se näyttää jo paljon paremmalta.
Oli se kummiskin tosi käymisen arvonen paikka, ja Stari Barin asuinaluekin on kiva. Asueella asuu lähinnä muslimeita: nähtiin 2 moskeijaa, muslimien hautausmaa ja kuolinilmoitukset, joita täällä kiinnitetään ulos ilmotustauluihin, oli reunustettu vihreällä, toisin kun ortodoksien mustalla reunustetut laput.

Pysähdyttiin myöskin kivassa ravintolassa matkan varrella, tosin join vaan teetä, sillä olin edelleen niin täynnä aamun leipomoreissusta. Mutta sinne mennään ehdottomasti uudelleen kokeilemaan kasvisruokia, nam!
Stari Barin muuri ja vuoret taustalla

Jos täällä jotain riitää, niin vuoria..

Stari Barin kello

Ei kommentteja: